0 Läs mer >>
 
En fantastiskt god efterrätt!
Fondanten ska ha "stannat" på utsidan, men vara krämig på insidan.
På bilden har vi serverat fondanten på hallonspegel och vaniljglass.
 
8-10 "bakelser"
Ingredienser:
  • 40 g mjukt smär + 2 msk florsocker till formarna
  • 170 g mörk choklad (70%)
  • 125 g rumsvarmt smör
  • 3 ägg
  • 3 äggulor
  • 1 dl socker
  • 5 msk vetemjöl
Gör så här:
  1. Börja med att smöra 8-10 små raka metallformar eller små höga formar av ugnssäkert porslin generöst med mjukt, rumsvarmt smör.
  2. Pudra med siktat florsocker, skaka runt och häll av överflödigt socker.
  3. Bryt chokladen i bitar och lägg dem i en rätt rymlig skål placerad över en mindre kastrull med sjudande vatten.
  4. Lägg i det rumsvarma smöret när chokladen har smärt och låt också det smälta.
  5. Blanda ner ett ägg i taget och rör om ordentligt.
  6. Vispa äggulor och socker ljust och pösigt. Vänd med slickepott ner chokladkrämen, lite i taget.
  7. Sikta sist ner mjölet, och rör sedan i smeten så lite som möjligt.
  8. Fyll formarna till 3/4. Ställ dem på tex. en bricka, täck med plastfilm och placera brickan i kylskåpet över natten (eller max 1 dygn)
  9. Grädda bakelserna strax före servering i 180° ugnsvärme. 6-7 minuter för metallformar eller ca 8 minuter för porslinsformar. Bakelserna ska puffa upp sig lite men inte alls bli genombakade. De ska tvärtom serveras helt rinniga inuti. När de är "hårda" runt kanten är de klara.
  10. Stjälp upp dem på tallrikar och servera dem nygräddade och varma. Passar utmärkt med lite vanlijglass och hallon till!

Chokladfontanter

0 Läs mer >>
 
Jag såg detta recept med pumpa när jag bläddrade igenom Buffé tidningen och det såg riktigt gott ut. Riktigt spännande att tillaga det så jag aldrig tidigare har ätit pumpa och inte hade någon aning om vad det skulle smaka. Måste säga att jag är mycket positivit överraskad och rekommenderar verkligen receptet!
 
4 portioner
Ingredienser:
  • ca 700g butternutpumpa
  • Valfri svamp, ex ostronskivling eller trattkantarell
  • 1 msk smör
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 krm chiliflakes
  • 3 msk tomatpuré
  • 3 dl grädde
  • 1 msk grovhackade örter (ex salvia eller persilja)
  • Pasta
  • 1-2 msk riven parmesan
  • Rostade pinjenötter
  • Salt och svartpeppar
Gör så här:
  1. Skala, kärna ur och skär pumpan i små tärningar. Fräs pumpan i smöret i en stekpanna tills den mjuknar och får fin färg. 
  2. Tillsätt svampen och låt steka med tills bra konsistens. 
  3. Tillsätt vitlök, chiliflakes och tomatpuré och fräs ytterligare i någon minut.
  4. Tillsätt grädde och örter, låt koka ihop undernågon minut. Smaka av med salt och peppar.
  5. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Blanda ner pastan i pumpasåsen och toppa med parmesan, nötter och gärna örter. 

Pasta med pumpa och c...

0 Läs mer >>
 
När mamma var på besök uppe i Umeå passade vi på att göra denna gryta. Verkligen jättegott recept och äpplena var mycket goda till. Vi serverade även grytan med ris.  
 
4 portioner
Ingredienser:
  • 800 g grytbitar av kalvkött
  • flingsalt, svartpeppar
  • 2-3 msk smör
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 msk äppelcidervinäger + till smaksättning av basen
  • 7,5 dl kokande kalvbuljong på tärning eller fond
Grytbas:
  • 200 g scharlottenlök
  • 2-3 msk rapsolja
  • ca 1 liter rensade kantareller
  • 3 dl vispgrädde
  • 0,5 msk soja
Till garnering och servering:
  • 3-4 svenska äpplen
  • 1-2 msk smör
  • 1 tsk honung
  • 1 litet knippe finskuren gräslök
  • pressgurka
  • créme fraiche
 
Gör så här:
  1. Krydda grytbitarna med salt och peppar. Bryn dem i smöret i en gryta, gärna 2-3 omgångar.
  2. Tillsätt vinet, vinägern och buljonen. Koka upp och sjud 1-1,5 timme eller tills köttet är mört.
  3. Skala och strimla scharlottenlöken. Bryn löken i oljan i en panna ca 3 minuter.
  4. Tillsätt kantarellerna och fräs dem knapriga, ca 5 minuter. 
  5. Blanda i grädden och sojan och koka upp.
  6. Häll grytbasen i grytan med köttet. Koka grytan ca 10 minuter. 
  7. Smaka av med mera vinäger, salt och peppar. 
  8. Klyfta och stek äpplena i smöret. Ringla över honungen.
  9. Garnera grytan med gräslöken och servera med stekta öpplen, pressgurka och créme fraiche. 

Kalv- och kantarellgr...

0 Läs mer >>
 
Här kommer ett till recept på granola, men det är ju så gott! Detta recept fick vi ifrån Sommar med Ernst!
Ingredienser: 
  • 1 svenskt äpple
  • 0,5 dl rapsolja
  • 0,5 dl muscovadosocker
  • 0,5 dl solrosfrön
  • 1 dl pumpafrön
  • 0,5 dl mandelspån
  • 1 dl valnötter
  • 1 msk kanel
  • 1 dl rågflingor
  • 1 dl havregryn
  • salt
 
Gör så här:
  1. Dela, kärna ur och skär äpplet i mindre bitar.
  2. Hetta upp oljan i en stekpanna och smält sockret i oljan. Tillsätt äpplet och låt det bli karamelliserat i sockret och oljan.
  3. Tillsätt frön, nötter och kanel och låt det steka med.
  4. Tillsätt rågflingor och havregryn. Rosta alla ingredienser till en torr och härlig granola. Avsluta med en nypa salt.

Äppelpajsgranola

0 Läs mer >>
 
 
 
 
Husmorsornas recept på en mycket god äppelpaj.
Vill man som jag ha lite mjukare äpplen i pajen, så sätter man in äpplena med kanel och socker ca 10 minuter i ugnen innan man lägger på kakmassan. 
Gillar man lite knaprigare äpplen, använder man sig av receptet precis som det är nedan.
 
Detta behövs:
  • 4-5 äpplen
  • 1 tsk kanel
  • ½ dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • ½ dl socker
  • rivet skal av en ekologisk citron
  • 1½ dl kokosflingor
  • 100 gr smält smör

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar.
  3. Lägg äppelbitarna i en ugnsfast form.
  4. Strö över kanel och socker och blanda runt ordentligt så att alla äppelbitar blir lite fint kanelbruna.
  5. Smält smöret.
  6. Riv citronskal.
  7. Blanda ihop vetemjöl, socker, kokos och citronskal i en skål.
  8. Häll över det smälta smöret och blanda ihop till en grynig massa.
  9. Strössla massan jämnt över äpplena.
  10. Grädda mitt i ugnen i 20 minuter.
  11. Servera med vaniljsås eller halvsmält vaniljglass.
 

Smörig kokospaj med ä...

0 Läs mer >>
 
 
 
Detta goda recept på kräftpasta hittade vi i augustinumret av Buffé.
Kommer vi defenitivt att göra massor av gånger framöver.
 
 
Detta behövs till 4 portioner:
  • ½ purjolök ca 200 g
  • 1 röd chili
  • 250 g körsbärstomater
  • 300 g spagetti
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 tsk finrivet citronskal
  • ca 200 g skalade kräftskärtar
  • 1½ dl finriven parmesan
  • salt
  • svartpeppar
  • dill att toppa med
 
Gör så här:
  1. Ansa och skölj purjolöken noga.
  2. Skiva den tunt.
  3. Dela , kärna ur och finhacka chilin.
  4. Halvera tomaterna.
  5. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
  6. Fräs purjolök, vitlök och chili i oljan, ca 5 minuter tills löken mjuknar.
  7. Tillsätt tomaterna och fräs ytterligare i 2 minuter.
  8. Häll på grädde och låt koka ihop.
  9. Smaka av med citronskal, ½ tsk salt och 2 krm svartpeppar.
  10. Vänd ner kräftskärtarna.
  11. Blanda pastan med såsen och hälften av osten.
  12. Toppa med resten av osten och lite dill.
 
 

Kräftpasta