0 Läs mer >>
 
Ingredienser: 
  • 450 gram fryst bladspenat eller motsvarande färsk spenat, ca 800 gram 
  • 1 rödlök eller gul lök
  • 3 msk olivolja
  • 1 vitlök
  • 200 gram fetaost
  • Äggstanning: 4 ägg
  • 2,5 dl mjölk eller grädde eller blanda hälften var
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • + ingredienser för pajdegen
 
Gör såhär: 
  1. Tina fryst spenat om du använder det. Lägg upp i god tid på en bricka eller tina i mikron eller i en panna på låg värme. 
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Förbered pajdegen enligt följande recept.
  4. Skala och hacka löken. 
  5. Fräs löken med pressad vitlök i olivoljan. 
  6. Krama ur spenaten i ett durkslag om du använder tinad fryst spenat. Färsk spenat sköljer du noga. 
  7. Tillsätt spenaten till löken och fräs den några minuter. Färsk spenat ska du fräsa tills den skrumpnat ihop. 
  8. Tärna fetaosten under tiden. 
  9. Bred ut spenaten i pajskalet. 
  10. Fördela fetaosten över spenaten. 
  11. Blanda äggstanning genom att vispa ihop ägg, mjölk (ev. grädde), salt och peppar i en stor skål. 
  12. Häll äggstanningen i pajskalet och över fyllningen. 
  13. Grädda spenatpajen mitt i ugnen i 30 minuter tills pajen fått fin färg och äggstanningen har stelnat.
  14. Ta ut och låt spenatpajen svalna något innan servering.

Spenatpaj med fetaost

0 Läs mer >>
 
Det är en liten nostalgitripp att gå igenom gamla recept och skriva ner dem så här.
Numera finns ju allt på "nätet", vilket är väldigt smidigt.
Men det är lite härligt ändå med gamla tummade recept nedtecknade för hand - på gott och ont.
Barnen har lite svårt att läsa mormors recept eftersom skolan inte lär ut "gammal" skrivstil längre.
Men det här receptet har vi fått från svägerskan Berit och det har de inga bekymmer med att kunna tolka.
Väldigt god paj om man gillar ananas.
 
Börja med att sätta ugnen på 200 grader.
Och häll upp ananasen i sil för avrinning.
 
Pajdeg:
150 gr smör
1 dl socker
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
 
Blanda ihop alla ingredienser till pajdegen, antingen för hand eller i maskin.
Tryck ut degen i en pajform som är 24 cm i diameter.
 
Fyllning:
2 dl crème fraiche
½ dl socker
1 st ägg
2 tsk vaniljsocker
400 gr silad krossad ananas
 
Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen och häll sedan smeten i pajformen.
 
Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.
 
Pajen serveras kall med vispad grädde.
 

Ananaspaj

0 Läs mer >>
 
 Pestolax äter vi minst ett par gånger i månaden.
Smidigt att göra och väldigt gott.
Bästa recensionen på rätten fick jag för några år sedan av kusin Filip som ofta var hos oss och lekte med Basse. Vi lyckades att pricka in denna rätt flera gånger just när han var hos oss, och eftersom jag vet att Filip inte är överförtjust i fisk, beklagade jag mig en gång och sa:
- Jag är ledsen Filip, men det blir Pestolax idag igen.
- Det gör inget, svarade han. Den fiskrätten gillar jag!
Det var ett gott betyg som värmde.
 
Vi vill man kan man göra egen Pesto, men det funkar lika bra med köpt.
 
Detta behövs:
  • 1 bit lax, eller portionsbitar till så många man är
  • Salt och citronpeppar
  • 1 burk pesto, eller en sats hemmagjord
  • Riven parmesanost
  • 1½ - 2 dl grädde
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Gör Pesto enligt receptet (se eget recept).
  3. Salta och peppra på laxen och lägg den i en smord ugnsfast form.
  4. Bred över pesto, spara lite till att göra sås på.
  5. Blanda grädde och pesto och häll i formen.
  6. Grädda mitt i ugnen i 15 minuter.
  7. Ta ut formen och riv lite parmesan på toppen och ställ in formen ytterligare 5 minuter tills osten fått fin färg.

Servera med kokt pasta eller potatismos.

Pestolax

0 Läs mer >>
 
Tiramisu, en av mina favoritefterrätter.
Eftersom den kan göras långt innan den serveras är det en perfekt bjudefterrätt.
För en barnvänlig variant hoppa över amaretton, men den blir tyvärr inte lika god då. 
 
Ingredienser för 4 personer:
  • 2 äggulor
  • 1 burk mascarpone (250 gram)
  • ¼ dl amaretto
  • 1 äggvita
  • ½ dl socker
  • 10 savoyardikex
  • ¾ dl kallt kaffe
  • kakao att pudra över
 
Gör så här:
  1. Vispa ihop öggulor och mascarpone med amaretto till en slät smet.
  2. Vispa äggvitan fluffig med elvisp.
  3. Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa tills smeten är fast och blank.
  4. Vänd ner äggvitevispet i äggsmeten med hjälp av en slickepott.
  5. Doppa den sockrade sidan av kexen hastigt i kaffe.
  6. Lägg i en form.
  7. Häll äggsmeten över kexen och ställ i kylen, minst 5 timmar, gärna över natten.
  8. Pudra över kakao innan servering. 

Tiramisu

0 Läs mer >>
 
Basse är inte speciellt förtjust i soppa. Har aldrig varit. Inte Arvid heller.
Men den här tortellini-soppan är en av få soppor som de faktiskt gillar.
Receptet fick jag av min kollega Leif någon gång i mitten på 90-talet och har tilllagats flitigt sedan dess. 
 
Det här behövs:
  • 1 stor gul lök
  • 25 gram smör
  • 1 burk/förpackning passerade tomater (eller krossade tomater med basilika)
  • 2 st buljongtärningar
  • 8,5 dl vatten
  • 1,5 dl grädde
  • basilika
  • salt och vitpeppar
  • 1 påse tortellini
  • Finriven parmesanost
 
Gör så här:
  1. Koka tortellinin enligt anvisning på förpackningen. Låt rinna av väl.
  2. Under tiden pastan kokar så finhacka löken och "smält" ner den i smöret i en stor kastrull på svag värme.
  3. Lägg i tomater och buljongtärningar och späd med vatten.
  4. Koka sakta under lock ca 10-15 minuter och blanda i grädden mot slutet.
  5. Smaka av med kryddorna. (Även gott att pressa i lite vitlök.)
  6. Blanda i den avrunna tortellinin i soppan. Låt sjuda ett par minuter.
  7. Servera med riven ost.
 
 

Tortellini-soppa

0 Läs mer >>
 
Scones, detta älskade bakverk som är så lätt att baka.
Vår gamla kokbok med silvertejp över "pärmen" är extra tummad på sidan där scones-receptet står.
  
Detta behövs till 16 bitar scones:
  • 8 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 4 tsk bakpulver
  • 100 gram smör
  • 3½ dl mjölk eller filmjölk
 
Ugnstemperatur: 250 grader
Gräddningstid: ca 10 minuter
 
Gör så här:
  1. Blanda vetemjöl, salt och bakpulver i en skål. Blanda väl.
  2. Tillsätt smöret i små tärningar och finfördela det i mjölet med fingertopparna till en grynig konsistens.
  3. Rör ner den kalla mjölken och arbeta snabbt ihop degen med händerna.
  4. Dela degen i fyra delar. Platta ut varje del på plåt med bakplåtspapper till en ca 1½ cm tjock rund kaka med ca 15 cm diameter.
  5. Skåra varje kaka i fyra delar med mjölad kniv. Nagga degen med en gaffel.
  6. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
  7. Bryt isär kakorna och servera dem nygräddade, gärna varma.
 
Tips
Gör grahamsscones genom att byta ut 4 dl vetemjöl mot grahamsmjöl i receptet ovan.
 
Variation
Scones som hel kaka. Forma degen till en rektangulär kaka. Lägg den på smord plåt eller på plåt med bakplåtspapper. Skåra degen till 16 bitar. Nagga och grädda som scones.
 
Pizza
Halvera satsen ovan. Kavla ut degen. Lägg den på plåt med bakplåtspapper och platta ut den ytterligare till en tunn kaka. Lägg på fyllningen men lägg inget på den yttersta centimetern av pizzan. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

Scones