0 Läs mer >>
 
Väldigt god vegetarisk lasagne.
Går bra att byta ut Chèvre mot Fetaost istället.
Servera en god sallad till med ruccola, körsbärstomater, vattenmelon och ev lite smulade chèvre eller fetaost på toppen.
 
Detta behövs till 4 portioner:
  • 8-10 torkade lasagneplattor
  • 1 stor gul lök
  • 1 msk olivolja
  • 400 g färsk spenat
  • 2 vitlöksklyftor
  • ½- 1 msk svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 285 gram soltorkade tomater
  • 140 g chévre eller fetaost
  • 3 dl + 1 dl crème fraiche
  • 2 dl vatten
  • 2 dl riven ost

 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Finhacka löken och fräs den mjuk i olja i en stor stekpanna.
  3. Tillsätt skivad vitlök och spenat. Stek under omrörning tills spenaten sjunkit ihop.
  4. Salta och peppra.
  5. Häll bort oljan från de soltorkade tomaterna och finhacka dem.
  6. Riv ner chèvren i en skål och rör ihop med 3 dl crème fraiche, vatten och de soltorkade tomaterna.
  7. Varva pastaplattorna med spenat och oströra i en ugnsform. Börja med sås och spenat i botten.
  8. Bred 1 dl crème fraiche ovanpå översta lagret lasagneplattor och strö på riven ost.
  9. Grädda mitt i ugnen enligt anvisning på lagagneförpackningen.
  10. Servera med en god sallad.
 

Vegolasagne med solto...

0 Läs mer >>
 
Mycket gott och lite annorlunda fröknäcke med röda linser och fiberhusk i.
För att få det knaprigt (som man vill att fröknäcke ska vara) måste vi använda oss av varmluftsläget på ugnen.
 
Gott att servera som tilltugg med lite färskost.
 
 
Detta behövs till en plåt:
  • 1 dl torkade röda linser
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl pumpakärnor
  • ½ dl sesamfrön
  • 2 msk fiberhusk
  • 1 tsk salt
  • 2 dl kokhett vatten
  • ½ dl olivolja
  • 1 tsk flingsalt (att strö över)
 
Gör så här:
  1. Lägg linserna i blöt i ljummet vatten och låt stå i 1 timme.
  2. Skölj av linserna ordentligt och låt rinna av.
  3. Sätt ugnen på 175 grader.
  4. Blanda de torra ingredienserna med linserna.
  5. Rör ner vatten och olja.
  6. Tryck ut degen så tunt det går på en plåt med bakplåtspapper.
  7. Strö över lite extra flingsalt.
  8. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter.
  9. Låt svalna och bryt i bitar.

Fröknäcke på röda lin...

0 Läs mer >>
 
Arvid ville hjälpa till i köket och riva citronskal.
Han var väldigt duktig på det.
Ända tills han råkade riva sig på tummen, stackarn, blodvite och tårar.
Men vad gör man med en massa citronskal?
Fick bli sockerkaka.
 
Detta behövs:
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 50 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl vatten

Smaksättningar:
  • 2 tsk vaniljsocker
  • rivet skal av 1 citron
  • 2-3 rivna bittermandlar
  • 1 msk stött kardemumma
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en 1½-liters kakform.
  3. Vispa ägg och socker pösigt.
  4. Smält smöret.
  5. Blanda mjölet med bakpulver och smaksättning.
  6. Rör ner det avsvalnade smöret, vatten och mjölblandningen i äggsmeten.
    Rör till en jämn smet.
  7. Häll smeten i den smorda formen och grädda i 35-40 minuter på nedersta falsen.
    Prova med en sticka i mitten av kakan, stickan ska vara torr när kakan är klar.
  8. Låt kakan stå några minuter och stjälp sedan upp den.
    Låt den stå en stund utan form när den är uppstjälpt då försvinner lite ånga som annars gör kakan fuktig på ytan.
 

Sockerkaka

0 Läs mer >>
 
 
Denna goda sangria gjorde vi som fördrink på Lovisas födelsedag.
Vi dubblerade receptet och använde det alkoholfria vita vinet Natureo. 
Vi använde även en flaska mousserande Billabong och istället för isbitar hade vi hela frysta jordgubbar.
 
 
Ingredienser:
  • 1 flaska vitt vin
  • 1 dl outspädd flädersaft
  • 5 dl fruktsoda, sockerdricka eller mineralvatten
  • ca 250 g jordgubbar, halverade
  • 1 citron, skivad
  • Isbitar

Gör så här:
  1. Blanda alla indgredienser och fyll på med isbitar.
 
 
 

Vit Sangria med fläde...

0 Läs mer >>
 
Gott och nyttigt!
Och så enkelt att göra själv.
 
 
Detta behövs:
  • 200 g grönkål
  • 1-½ msk olivolja
  • 1 tsk flingsalt
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj grönkålen ordentligt.
  3. Plocka bladen av grönkålen i mindre bitar och vänd runt med olja och salt på en påt med bakplåtspapper.
  4. Rosta mitt i ugnen i 5 minuter.
  5. Släpp ut ångan ur ugnen och kör 2-3 minuter på varmluft.
    Har du ingen varmluftsugn så kör vidare på vanlig värme.
  6. Tidsangivelserna i detta recept är anpassat efter vår ugn, variation i tider kan förekomma och man får helt enkelt prova sig fram för att få fram krispiga chips.
  7. Ta ut och låt svalna.
 

Grönkålschips

0 Läs mer >>
 
En variant på vaniljhjärta i långpanna, men i detta recept kokar man en vaniljkräm och strör lite mandelspån på toppen. Färska hallon till granering kan uteslutas.
 
 
Detta behövs till ca 24 bitar:
  • 500 g kallt smör
  • 1 liter vetemjöl (600 g)
  • 3 dl rå- eller strösocker
  • 1 msk bakpulver
  • ¾ tsk salt
  • 1 dl mandelspån
  • 2 dl färska hallon
  • Florsocker att pudra över kakan när den är klar
Vaniljkräm:
  • 1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljpulver
  • 8 äggulor
  • 1 liter mjölk (3%)
  • 2½ dl strösocker
  • 1 dl majsstärkelse
 
Gör så här:
  1. Vaniljkräm: Dela vaniljstången längs med och skrapa ur fröna.
  2. Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt sjuda under omrörning tills den tjocknar.
  3. Låt svalna. Lyft upp vaniljstången.
  4. Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Skär smöret i tärningar.
  6. Lägg smör, mjöl, socker, bakpulver och salt i en stor matberedare och mixa ihop.
  7. Tryck ut hälften av degen i en bakpappersklädd långpanna eller form, ca 30 x 35 cm.
  8. Bred över den kalla vaniljkrämen i ett jämnt lager.
  9. Smula resten av degen över och strö på mandel.
  10. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter.
  11. Låt svalna och skär sedan rutor.
  12. Pudra över florsocker och garnera med hallon vid servering.

Vaniljrutor med mande...