Just nu har vi snöat in på käckiga pajer. Men det är ju så gott!
Denna gång med äpplen.
Detta behövs:
- 175 g smör
- 2 dl råsocker
- 2 krm salt
- 3 dl havregryn
- 1½ dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- ½ dl ljus sirap
Fyllning: - 4 äpplen
- 0,75 dl strösocker
- 2 msk farinsocker
- 3 tsk mald kanel
- 2 tsk mald kardemumma
- 4 msk potatismjöl (eller majsstärkelse)
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skala äpplena och dela dem. Ta bort kärnhus och skär i lika stora klyftor.
- Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen i en bunke, lägg i äpplena och blanda runt.
- Sprid ut i en ugnsfast form.
- Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke.
- Smält smöret i en kastrull.
- Häll sirapen i det smälta smöret och häll detta sedan över de torra ingredienserna.
- Rör ihop till en jämn smet och klicka ut över äppelfyllningen.
- Bre försiktigt ut i ett jämnt lager.
- Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter eller tills den fått en fin gyllenbrun färg.