Jambalaja på julskinkan

 
 Smart rätt som gör slut på det sista av julskinkan.
 
Detta behövs till 6 stora portioner:
  • 2 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 msk olja
  • 1 grön paprika
  • 1 röd paprika
  • 2 selleristjälkar
  • 400-500 gram rester av julskinkan
  • 4 dl ris
  • 1 burk krossade tomater
  • 7 dl vatten
  • salt och peppar
  • ½ tsk timjan
  • 2 krm kajennpeppar
  • 1 kg räkor med skal
  • hackad persilja
 
Gör så här:
  1. Finhacka löken. Kärna ur paprikorna och skär dem i strimlor. Skiva sellerin tunt.
  2. Värm oljan i en stor stekgryta och lägg i löken och pressad vitlök.
  3. Fräs på svag värme tills löken är mjuk.
  4. Tillsätt paprika och selleri. Fräs tills grönsakerna börjar få färg. Rör i grytan då och då.
  5. Rör i julskinkan skuren i små tärningar och riset. Häll på tomatkross och vatten. 
  6. Salta, peppra och tillsätt kryddorna.
  7. Låt grytan koka upp och lägg på locket. 
  8. Sjud grytan på svag värme i 20 minuter eller tills riset är mjukt och all vätska kokat in.
  9. Skala räkorna. Rör ner dem i den heta grytan och låt dem bli genomvarma.
  10. Smaka av med ev mer salt och peppar.
  11. Häll upp Jambalayan i en värmd serveringsform och strö över hackad persilja.
 
 

Kommentera här: