Ostpaj
Ostpaj har vi ganska ofta.
Perfekt på buffébordet, till kräftorna eller att ha på "lut" i frysen när man behöver mat snabbt.
Detta behövs till ca 10 bitar:
Pajdeg:
-
3 dl vetemjöl
- 125 gr smör
- 2 msk kallt vatten
- 1 tsk kummin
Fyllning:
- 200 gr riven västerbottenost
- 3 st ägg
- 3 dl mellangrädde
- ½ tsk salt
- 1 nypa svartpeppar
Gör så här:
- Rosta gärna kumminfröna i en torr het panna först.
- Blanda snabbt ihop ingredienserna till pajdegen, för hand eller i matberedare.
- Låt degen vila i en timme i kylen.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Tryck ut degen i en springform, se till så att den går upp ordentligt på kanterna.
- Nagga botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter.
- Bred ut den rivna osten i pajskalet.
- Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar.
- Häll äggstanningen över osten och grädda i ytterligare 20 minuter.
- Servera pajen rumstempererad.