Ostpaj

 
Ostpaj har vi ganska ofta.
Perfekt på buffébordet, till kräftorna eller att ha på "lut" i frysen när man behöver mat snabbt.
 
Detta behövs till ca 10 bitar:
 
Pajdeg:
  • 3 dl vetemjöl
  • 125 gr smör
  • 2 msk kallt vatten
  • 1 tsk kummin
Fyllning:
  • 200 gr riven västerbottenost
  • 3 st ägg
  • 3 dl mellangrädde
  • ½ tsk salt
  • 1 nypa svartpeppar
 
Gör så här:
  1. Rosta gärna kumminfröna i en torr het panna först.
  2. Blanda snabbt ihop ingredienserna till pajdegen, för hand eller i matberedare.
  3.  Låt degen vila i en timme i kylen.
  4. Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Tryck ut degen i en springform, se till så att den går upp ordentligt på kanterna.
  6. Nagga botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter.
  7. Bred ut den rivna osten i pajskalet.
  8. Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar.
  9. Häll äggstanningen över osten och grädda i ytterligare 20 minuter.
  10. Servera pajen rumstempererad.

Kommentera här: