Laxlasagne

 
 Denna lasagne gör vi ofta när vi har varmrökt lax över.
Vi har fantastiskt bra rökerier i närområdet, så det blir ofta lax hemma hos oss.
Görs i princip som vanlig lasagne, skillnaden är att denna går fortare, för det enda som ska förberedas är ostsåsen. Övriga ingredienser är "klara".
 
 
Detta behövs:
  • lasagneplattor
  • varmrökt lax (300-400 g)
  • färsk bladspenat (1 stor påse)
  • citronpeppar 


Ostsås:

  • 75 gr smör
  • 1 dl vetemjöl
  • 10 dl mjölk
  • 10 dl riven smakrik ost - vi brukar använda Kvibille cheddar (ca 700 gr)
  • salt och svartpeppar/citronpeppar

 

Gör så här:

  1. Börja med att sätta ugnen på 180 grader.
  2. Finfördela den varmrökta laxen.
  3. Smält smöret i en kastrull.
  4. Häll i mjölet (sikta för att undvika klumpar) och vispa runt så att allt mjölet blandar sig med smöret.
  5. Häll på mjölk - lite i taget - tills röran kokar.
  6. Sänk värmen och låt blandningen sjuda medan du lägger i osten - lite i taget och rör runt.
  7. Salta och peppra och smaka av.
  8. Fyll på med mer ost om du vill ha mer ostssmak. Personligen gillar jag när det är både mycket ostsmak och kryddsmak på såsen, eftersom både lasagneplattor och spenat är väldigt neutrala i smaken.

 
Montering:

  1. Börja med att hälla lite ostsås så att botten täcks på en ugnsfast form. Därefter lite lax och en näve spenatblad.
  2. Lägg på ett lager med lasagneplattor.
  3. Fortsätt varva med ostsås, lax, spenat och lasagneplattor.
  4. Översta lagret skall endast vara täckt med ostsås.
  5. Ställ in i ugnen i 35 minuter.
  6. Ta ur formen och lägg på ostskivor eller riven ost.
  7. Ställ in i ugnen igen tills osten smält och fått fin färg, ca 10 minuter.
Om lasagnen skall ätas direkt, låt den gärna stå till sig lite innan servering, ca 5 minuter.
 
 
 

Kommentera här: