Sommarnattsdröm - Tårta med choklad, chili och lime/basilika mousse

 
Undrar varför den heter Sommarnattsdröm - jag har mest ätit denna tårta på vinterhalvåret...
Första gången jag åt den var hos kusin Thommy och Linda.
Den var fantastiskt god och jag bad om receptet, så klart! :0)
 
Ingressen beskriver tårtan så här:
"En helt underbar tårta med fyllig chokladbotten och två olika fyllningar. Visst är det lite pyssel, men vi törs lova att dessa spännande smakkombinationer är en upplevelse. Vi serverade med vispad grädde och jordgubbar vid sidan om men den som önskar kan spritsa grädde runtom och garnera med jordgubbar."
 
Och lite pyssel är det eftersom det är så många moment, men helt klart värt det.
Så i år när jag fyllde år på en söndag passade jag på att baka denna tårta.
 
I originalreceptet så står det att man ska korslägga två smörklädda bakplåtspapper
i en långpanna och bygga upp med aluminiumfolie så att formen blir 30 x 30 cm.
Jag använder alltid en rund springform som är 30 cm i diameter.
Så mycket enklare!
Och när det är dags för mousserna så tar jag bort bakplåtspappret på kanten
och klär kanten med plastfolie istället för säkerhetsskull.
Då går det enkelt att lossa ur formen sedan.
 
 
Detta behövs till 20-25 bitar (ja, den är mäktig som bara den!):
Tårtbotten:
  • 225 g smör
  • 4 ägg
  • 6 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 6 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl grovhackade pecan- eller valnötter
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret och låt det svalna.
  3. Vispa ägg och socker poröst.
  4. Blanda mjöl, kakao och vaniljsocker och tillsätt.
  5. Rör ner det avsvalnade smöret och nötterna.
  6. Klä in botten på en springform med ett smörpenslat bakplåtspapper. Klä kanten på formen (med hjälp av maskeringstejp) och smörpensla även detta.
  7. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
  8. Låt kallna.
 
Fyllning 1 - Chokladmousse med chili:
  • 450 g mörk choklad
  • 9 äggvitor
  • 1 röd färsk chilifrukt
  • 9 äggulor
 
Gör så här:
  1. Smält chokladen i vattenbad.
  2. Vispa äggvitorna.
  3. Ta bort kärnor och mellanväggar från chilifrukten, då försvinner styrkan men den spännande aromen finns kvar. Finhacka chilifrukten.
  4. Ta chokladen från värmen.
  5. Rör ner äggulorna och chilifrukten.
  6. Vänd sist ner vitorna i smeten.
  7. Bre chokladmoussen på tårtbottnen.
  8. Ställ tårtan i frysen minst 30 minuter tills moussen har stelnat.
 
Fyllning 2 - Lime- & Basilikamousse:
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 dl crème fraiche
  • 3 dl matlagningsyoghurt
  • 1½ dl florsocker
  • ½ kruka finhackad basilika
  • 5 gelatinblad
  • 4 limefrukter
 
Gör så här:
  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter.
  2. Vispa grädden (inte för hårt).
  3. Blanda crème fraiche, matlagningsyoghurt, florsocker och hackad basilika.
  4. Riv skalet av två tvättade limefrukter och spar det.
  5. Pressa sedan saften från alla fyra.
  6. Krama ur vattnet från gelatinbladen och smält dem  försiktigt på svag värme i limesaften.
  7. Häll gelatinsaften i smeten under omrörning.
  8. Vänd ner den vispade grädden.
  9. Bre limemoussen över chokladmoussen och låt stelna.
  10. Ställ återigen tårtan i frysen. (Minst 30 minuter)
 
Gélé:
  • 3 gelatinblad
  • 1 dl outspädd flädersaft
  • 1 dl vitt vin
  • ½ dl vatten
  • skalet av två limefrukter
 
Gör så här:
  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter.
  2. Blanda saft, vin och vatten i en kastrull.
  3. Koka upp saftblandningen och dra kastrullen från värmen.
  4. Ta upp och krama ur gelatinbladen.
  5. Smält gelatinet i den varma saftblandningen.
  6. Tillsätt limeskalet.
  7. Häll den avsvalnade gelén över limemoussen och låt stelna i kyl.
 
Så här långt står det i receptet att man kan förbereda dagen före.
Man kan nöja sig så här långt, tårtan är väldigt god som den är.
Eller så garnerar man kanterna med spritsad grädde och garnerar med jordgubbar.
Jag antar att det är det som gör tårtan till en Sommarnattsdröm.
 
 

Kommentera här: