Sjömansbiff

 
Sjömansbiff är smidig mat.
Lite förberedelser och allt i samma gryta som puttrar på.
I min gamla silvertejpade kokbok finns det ett tips på variation:
"Gör sjömansbiffen på brynt köttfärs i stället för hela köttskivor".
 
Detta behövs till 4 portioner:
  • 3 gula lökar
  • 10-12 potatisar
  • 400 g benfritt skivat nötkött, tex innanlår, ytterlår, bog eller fransyska
  • 2 msk smör
  • 1½ tsk salt
  • 1½ krm svart- eller vitpeppar
  • 4-5 dl vatten, buljong eller mörkt öl
 
Gör så här:
  1. Skala och skär lök och potatis i skivor.
  2. Bryn hälften av fettet i en stekpanna.
  3. Lägg i köttskivorna och stek dem på båda sidor.
  4. Krydda med halva kryddmängden.
  5. Ta upp köttet. Slå bort stekfettet och vispa ur pannan med vatten eller buljong.
  6. Spara skyn i en skål.
  7. Bryn löken i resten av fettet.
  8. Varva potatis, kött, lök och resten av kryddorna med potatis underst och överst i en gryta eller ugnssäker form.
  9. Häll på skyn från stekningen, buljong eller öl.
  10. Låt rätten koka på svag värme under lock på spisen eller i nedre delen av ugnen (200 grader), tills köttet är mört och potatisen mjuk, ca 30-40 minuter.
 

Kommentera här: