Chokladpavlova

 
 
En mycket fräsch Pavlova. Eftersom det är youghurt i toppingen blir tårtan inte så söt.
Detta Pavlova-recept är Leila Lindholms.
Tror att det publicerades i en Amelia för gaaanska länge sedan.
Min utrivna sida ur tidningen förtäljer dock inte hur gammal den är. :)
Men hon har skrivit in ett väldigt bra tips för Pavlova på vintern:
Toppa med färska fikon, clementiner och pistagenötter istället för färska bär som man använder på sommaren.
 
 
Detta behövs:
  • 7 ekologiska äggvitor
  • 5¼ dl strösocker
  • Saft av ½ citron
  • 2 msk kakao av god kvalitet
  • 50 g mandelspån
 
Topping:
  •  4 dl vispgrädde
  • 4 dl grekisk yoghurt 10%
  • 3 msk florsocker
  • 1 liter färska bär
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 130 grader.
  2. Blanda äggvita, strösocker och saft av citron i en torr rostfri skål.
  3. Vispa marängen kraftigt för hand i vattenbad (över kokande vatten) tills den uppnär ca 65 grader. Marängen ska tjockna och sockerkristallerna ska ha smält.
  4. Ta av marängen från värmen och fortsätt vispa med elvisp tills den svalnat.
  5. Blanda försiktigt i kakao och mandelspån i smeten.
  6. Skeda ut marängsmeten på en plåt med bakplåtspapper till en rund tårtbotten.
  7. Grädda mitt i ugnen i ca 55 minuter, tårtan ska vara lite seg i mitten.
  8. Vispa grädden och blanda den med grekisk youghurt och florsocker.
  9. Bred blandningen över marängbotten.
  10. Strö över färska bär.
 

Kommentera här: