Pastagratäng med tomat, zucchini och mascarpone
Mycket god vegetarisk pastagratäng!
För lite mer smak kan man tillsätta ädelost i tomatsåsen.
Detta behöver du till 4 personer:
- 400 g pasta, gärna orrechiette eller annan valfri pasta som är bronsvalsad
- 3 msk olivolja
- 1 gul lök
- 2 klyfta vitlök
- 1 burk hela konserverade tomater
- 2 msk tomatpuré
- 1 zucchini
- 1 burk mascarpone
- 2 dl vällagrad ost, riven
- salt
- peppar
- färsk basilika, till servering
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Koka pastan i 4 minuter i välsaltat vatten, häll av och spola kallt. Ställ åt sidan.
- Skala och finhacka löken och stek den glansig i olivoljan.
- Skala och riv ned vitlöken. Fräs ytterligare någon minut.
- Tillsätt tomatpurén och stek i någon minut
- Häll på tomaterna och låt koka ihop ordentligt.
- Smaka av med salt och peppar.
- Skär zucchinin 1-2 cm stora bitar.
- Smörj en ugnssäker form med olja.
- Blanda pastan med zucchini, mascarpone och tomatsås.
- Smaka av med salt och peppar.
- Häll allt i formen. Toppa med riven ost.
- Tillaga i ugnen tills osten är gyllene, ca 15-20 minuter.
- Toppa med basilika vid servering.