Filodegsknyten med spenat och fetaost

 
Filodegsknyten passar perfekt som plock på buffébordet eller som tilltugg till drinken.
Gott att även blanda i lite kallrökt lax i fyllningen, men då blir de givetvis inte vegetariska. Gör man två varianter, en med lax och en utan, kan man skippa sesamfröna på toppen på den ena varianten för att skilja dem åt. 
 
Detta behöver du:
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 400 g fryst bladspenat
  • 2 krm mald muskotnöt
  • 0,5 tsk salt
  • 1 ägg
  • 1 dl tjock yoghurt 10%
  • 1 tsk finrivet citronskal
  • 300 g fetaost
  • 1 förp filodeg, ca 250 g
  • 0,5 dl vita sesamfrön
  • rapsolja
  • ev lite hackad kallrökt lax
Gör så här:
  1. Tina spenaten.
  2. Skala lök och vitlök. 
  3. Skiva löken tunt och pressa vitlöken. 
  4. Fräs lök och vitlök i 2 msk olja tills löken är mjuk.
  5. Tillsätt spenaten och fräs ytterligare ca 5 minuter tills all vätska är borta.
  6. Krydda med muskot och salt.
  7. Lägg fäset i en bunke och blanda med ägg, yoghurt och citronskal. 
  8. Smula fetaosten och rör ned i bunken. 
  9. Vill du ha lax i så hacka och blanda i den kallröka laxen. 
  10. Sätt ugnen på 200°C.
  11. Lägg ett ark filodeg på bänken. 
  12. Pensla med olja och skär i fyra remsor på bredden.
  13. Lägg ca 2 msk fyllning i nedre kanten på en remsa. 
  14. Vik över ett hörn diagonalt så det blir en triangel. 
  15. Fortsatt att vika tills remsan är slut. 
  16. Upprepa med resterande ark.
  17. Pensal med olja och lägg på en plåt med bakplåtspapper. 
  18. Strö över sesamfrön.
  19. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 min tills de är gyllene. 

Kommentera här: