Nattjäst limpa

 
 
Och vad gör man då med ett halvt paket jäst, som blev över efter langosen.
Jo, vi bakar nattjäst bröd. 
 

Detta behövs:
  • 25 g jäst
  • 1½ tsk salt
  • 4 dl vatten
  • 3 msk rapsolja
  • 1 msk flytande honung
  • 1 dl havregryn
  • 8,5 dl vetemjöl special

Gör så här:
  1. Blanda ut jästen i salt och vatten så att den löser sig.
  2. Blanda i olja, honung, havregryn och vetemjöl.
  3. Blanda degen ordentligt, men den ska vara ganska lös och kladdig.
  4. Sätt plastfolie över bunken och ställ i kylskåp över natten.
    (Går även att ha den i rumstemperatur, men halvera då jästen).
  5. På morgonen, sätt ugnen på 250 grader.
  6. Klä en form med bakplåtspapper. Går bra att använda både avlång sockerkaksform eller lasagneform (20 x 30 cm).
  7. Häll ner degen i den pappersklädda formen och tryck till så att degen fyller även i kanterna på formen.
  8. Strö lite havregryn på toppen och tryck till dem lite så de fastnar.
  9. Grädda brödet i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills det fått fin färg.
 
 

Kommentera här: