Mazariner

 
Bakade Carlas goda mazariner till påsk.
Och naturligtvis fick glasyren bli gul.
Vet inte om jag är snål med mördeg i formarna, eller om jag använder för små formar, men mördegen räcker till många fler formar än fyllningen gör.
 
 
Detta behövs till ca 15 kakor:

Mördeg:
  • 3½ dl (210 g) vetemjöl
  • 1½ dl (90) g) florsocker
  • 1 tsk salt
  • 150 g kylskåpskallt smör

Fyllning:
  • 225 g mandelmassa
  • 100 g kylskåpskallt smör
  • ½ tsk bittermandelarom
  • 2 ägg

Glasyr:
  • 3 dl florsocker
  • 2½ msk kallt vatten
  • färg - om man vill

Gör så här:
  1. Blanda vetemjöl , florsocker och salt i en bunke.
  2. Hyvla ner smöret med en osthyvel.
  3. Arbeta snabbt ihop allt till en smidig deg, för hand eller i köksmaskin.
  4. Platta till degen, plasta in den och låt vila i kylen medan fyllningen förbereds.
  5. Riv mandelmassan och smöret grovt och rör samman.
  6. Tillsätt bittermandelarom och ett ägg i taget och vispa till en jämn smet.
  7. Sätt ugnen på 190 grader. 
  8. Rulla ut mördegen till en rulle och skär i 15 lika stora bitar.
  9. Rulla bitarna till bollar och kavla ut dem till ca 3 mm tjocklek.
  10. Klä formarna med mördeg. Tryck till degen lite och skär bort överflödig deg  från överkanten.
  11. Fyll varje form till 2/3 med fyllning.
  12. Grädda mazarinerna i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills kanterna och ovansidan är gyllene.
  13. Om du vill - stjälp upp mazarinerna när de svalnat något, eller låt dem vara kvar i sina formar.
  14. Rör ihop florsocker och vatten (samt ev någon färg om man vill) till en jämn glasyr.
  15. Bred glasyren på kakorna när de har kallnat. Använd en liten sked eller en kniv.
 
 

Kommentera här: