0 Läs mer >>
 
 
Chokladbotten:
  • 150 g smör
  • 3 dl muscovadosocker
  • 1,5 tsk snabbkaffepulver
  • 1,75 dl kakao
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 3 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform. Smöra kanterna lätt.
  3. Smält smör i en medelstor gryta.
  4. Tillsätt muscovadosocker i smöret. Ta från värmen.
  5. Tillsätt snabbkaffepulver, kakao, vaniljsocker och bakpulver.
  6. Rör i äggen, ett i taget.
  7. Tillsätt mjöl och salt.
  8. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter.
 

Hasselnötskola:
  • 100 g smör
  • 2 dl grädde
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 dl hasselnötter, rostade, skalade och grovt hackade
  • 2 krm salt

Gör så här:
  1. Koka upp allt utom nötter och salt i en större kastrull och låt koka på medelvärme till 120 grader.
  2. Medan kolan kokar, rosta nötterna i en torr stekpanna.
  3. När skalen börjar spricka och få färg, häll över dem i en kökshanduk.
  4. Gnugga handduken runt nötterna för att skalen ska lossna.
  5. Hacka sedan nötterna grovt.
  6. När kolan är klar, ta bort från plattan och tillsätt de hackade nötterna och saltet. Rör om.
  7. Häll över kakan när den har svalnat.
 

Ganache:
  • 185 g mörk choklad 55%
  • 2,25 dl vispgrädde
  • 0,25 dl flytande honung
  • 1 msk rumsvarmt smör
  • 1 krm salt
 
Gör så här:
  1. Finhacka chokladen och lägg den i en bunke.
  2. Koka precis upp grädde och honung.
  3. Häll blandningen över chokladen och låt den stå i ca 30 sekunder.
  4. Rör om tills det är en homogen blandning.
  5. Tillsätt det rumsvarma smöret och salt.
  6. Rör tills ganachen är mjuk och slät.
  7. Vill du smaksätta ganachen med lite kaffepulver, lakritspulver eller bärpulver rör du i detta på slutet.
  8. Låt ganachen stå i rumstemperatur tills den har fått en bredbar konsistens. 
    Detta kan ta allt från ett par timmar till över natten beroende på rumstemperatur,
  9. Bred ganachen över kakan och dekorera med sockerkulor eller oxalis eller vad du har hemma.

Förslag på dekoration:
  • sockerkulor
  • krispkulor
  • oxalis
  • eller vad du har hemma
 
Kakan serveras rumstempererad.
 
 

Choklad och kolatårta

0 Läs mer >>
 
Här är ett recept som Viktor hittade som verkligen överraskade oss positivt! 
Enligt orginalreceptet serveras kasslergrytan med ris men som de pastafantaster vi är, funkar det även utmärkt med pasta till ;)
 
Ingredienser: 
  • 400 g kassler
  • 1 st zucchini
  • 150 g cocktailtomater
  • 1 st rödlök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 msk smör
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk vetemjöl
  • 4 dl grädde
  • 1 tärning köttbuljong
  • ev chiliflakes
Till servering: Ris alternativt pasta, citron, fräsk basilika
 
Gör så här: 
  1. Koka riset alternativt pastan enligt anvisning på förpackningen.
  2. Skär kassler och zucchini i cm-stora tärningar.
  3. Halvera tomaterna.
  4. Skala och klyfta rödlöken och finhacka vitlöken. 
  5. Hetta upp smör i en stekpanna.
  6. Börja med att steka kassler med tomatpuré 3-4 min. Lägg över i en stekgryta.
  7. Fräs lök ock vitlök i stekpannan 2-3 min. Lägg över i grytan.
  8. Gör likadant med zucchinin
  9. Rör ner mjöl, grädde, smulad buljong och tomater i grytan. Låt koka 4-5 min.
  10. Smaka av med chili flakes.
  11. Toppa grytan med finrivet citronskal och basilikablad.
  12. Servera med ris alternativt pasta.

Kasslergryta

0 Läs mer >>
 
 
Väldigt enkelt bröd att baka.
Går lika bra att baka direkt på bakplåtspappersklädd plåt som i formar.
 
 
 
Detta behövs till 2 limpor:
  • 50 g jäst
  • 6 dl fingervarmt vatten
  • 2 msk honung
  • 2 msk olivolja
  • 3 tsk salt
  • 2,5 dl havregryn
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 10-11 dl vetemjöl special

Gör så här:
  1. Rör ut jästen i saltet och häll sedan på vattnet.
  2. Tillsätt honung, olivolja, havregryn och grahamsmjöl.
  3. Tillsätt vetemjöl och knåda tills du har en jämn och fin deg som inte kladdar.
  4. Låt jäsa undrer bakduk i 1 timme.
  5. Häll upp degen på ett mjölat bakbord och dela degen i 2 lika stora delar.
  6. Forma dem till två avlånga bröd och lägg dem antingen på en bakplåtsklädd plåt eller i smorda eller bakplåtsklädda avlånga formar.
  7. Pudra lite vetemjöl över bröden och skär sedan några snitt i ytan på brödet.
  8. Låt bröden jäsa under bakduk i ytterligare en halvtimme.
  9. Värm ugnen till 250 grader och baka bröden på nedersta falsen i 5 minuter.
  10. Sänk sedan värmen till 200 grader och baka vidare i 15 minuter tills bröden har fått en fin gyllenbrun skorpa.
  11. Låt bröden svalna på galler.
 

Grahamsbröd

0 Läs mer >>
 
Ingredienser:
Tomater
  • Cocktailtomater
  • 0,5 tsk salt
Soppan
  • 1 st gul lök
  • 1 msk smör
  • 0,5 pkt saffran
  • 5 dl fiskbuljong
  • 1,5 dl torrt vitt vin
  • 3 dl syrad grädde 30%
  • 1 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • 1 st fänkål
  • 1 msk pressad citron
  • 0,5 tsk salt
  • 200 g laxfilé
  • 200 g torskfilé eller annan vit fisk
Gör så här: 
Tomater
  1. Sätt ugnen på 150°.
  2. Klyfta tomaterna och lägg på en plåt, salta. Baka dem i mitten av ugnen ca 1 tim.
Soppan
  1. Skala och finhacka löken.
  2. Fräs löken i smör i en gryta utan att den tar färg, tillsätt saffran.
  3. Häll i buljong och vin, koka ca 10 min.
  4. Tillsätt syrad grädde och koka ytterligare ca 5 min.
  5. Mixa ner smör och smaka av med salt.
  6. Dela fänkålen, skär bort roten och skär i ca 1x1 cm stora bitar. Salta och blanda med pressad citron.
  7. Skär fisken i stora tärningar och lägg ner i soppan och låt koka ca 3 min.
  8. Fördela soppan i tallrikar och toppa med bakade tomater och fänkålen.

Fisksoppa med tomat, ...

0 Läs mer >>
 
Ingredienser:
  • 500g kyckling 
  • 2 st vitlöksklyftor 
  • 2 tsk tomatpuré 
  • 1 tsk malen ingefära
  • 2 tsk garam masala
  • 1 tsk malen gurkmeja
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 dl matyoghurt
  • 200 g fryst mango
  • 1 kruka färsk koriander eller persilja
  • salt
  • smör 
  • ris
Gör så här:
  1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen. 
  2. Skär kycklingen i bitar.
  3. Skala och hacka vitlöken.
  4. Fräs vitlök, tomatpuré och kryddor i smör i en gryta.
  5. Salta kycklingen och låt den fräsa med några minuter.
  6. Tillsätt grädde och yoghurt och låt sjuda ca 5 min. 
  7. Rör ner mango och sjud ytterligare 2 min.
  8. Garnera med koriander eller persilja och servera med riset.

Mangokyckling med ris

0 Läs mer >>
 
 
 
Vissa rester är lite godare än andra.
Vår ravoili med lax är en sådan rätt.
Den kom till när vi hade pastadeg och kallrökt lax kvar i kylskåpet.
Därför finns det inga måttangivelser i receptet. 
Man anpassar det helt enkelt efter vad man har.
 

Detta behövs:
  • Pastadeg
  • Kallrökt lax
  • Creme Fraiche 
  • Parmesanost, riven
  • Eller ricottaost (istället för creme fraiche och parmesan)
  • Dill
  • Citronpeppar

  • Grädde
  • Creme Fraiche
  • Hummerfond eller fiskbuljong (om man har)
  • Dill
  • Paprikapulver
  • Curry
  • Rödvinsvinäger
  • Ev salt om du inte har buljong eller fond

Gör så här:
  1. Hacka kallrökt lax fint. Till ca 200 g pasta använde vi oss av 2-3 cm lax på en laxsida.
  2. Blanda laxen med 2-3 msk creme fraiche och 1 dl riven parmesanost.
  3. Krydda med lite citronpeppar och torkad dill, kanske ½ tsk av varje. Smaka av.
  4. Kör pastan genom pastamaskinen till tunna plattor, breda nog att göra rundlar av.
    Har man ingen bra pepparkaksmått till detta kan man ta ett glas att använda som mått.
  5. Gör ett jämnt antal rundlar.
  6. Fördela fyllningen på hälften av rundlarna och lägg de tomma rundlarna över fyllningen.
  7. Kläm åt sidorna, använd gärna en gaffel så att de verkligen håller ihop vid kokning.
  8. Koka upp vatten i en kastrull och salta vattnet.
  9. Koka raviolin i ca 3-4 minuter. Provkoka 1 st så du vet ungefär hur länge de behöver koka för att bli al dente.
  10. Medan raviolin kokar, gör såsen i en kastrull eller traktörpanna bredvid.
  11. Koka ihop resterna av creme fraichen med grädde och kryddor. Smaka av.
  12. Lägg över de färdigkokta raviolisarna i såsen och rör runt så alla får gå färdigt i såsen.
  13. Servera gärna med lite hackad paprika och en grönsallad.
 
 

Ravioli med rökt lax