Chokladbotten:
- 150 g smör
- 3 dl muscovadosocker
- 1,5 tsk snabbkaffepulver
- 1,75 dl kakao
- 1,5 tsk vaniljsocker
- 0,5 tsk bakpulver
- 3 ägg
- 1 dl vetemjöl
- 1 krm salt
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform. Smöra kanterna lätt.
- Smält smör i en medelstor gryta.
- Tillsätt muscovadosocker i smöret. Ta från värmen.
- Tillsätt snabbkaffepulver, kakao, vaniljsocker och bakpulver.
- Rör i äggen, ett i taget.
- Tillsätt mjöl och salt.
- Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter.
Hasselnötskola:
- 100 g smör
- 2 dl grädde
- 2,5 dl strösocker
- 1 dl ljus sirap
- 2 dl hasselnötter, rostade, skalade och grovt hackade
- 2 krm salt
Gör så här:
- Koka upp allt utom nötter och salt i en större kastrull och låt koka på medelvärme till 120 grader.
- Medan kolan kokar, rosta nötterna i en torr stekpanna.
- När skalen börjar spricka och få färg, häll över dem i en kökshanduk.
- Gnugga handduken runt nötterna för att skalen ska lossna.
- Hacka sedan nötterna grovt.
- När kolan är klar, ta bort från plattan och tillsätt de hackade nötterna och saltet. Rör om.
- Häll över kakan när den har svalnat.
Ganache:
- 185 g mörk choklad 55%
- 2,25 dl vispgrädde
- 0,25 dl flytande honung
- 1 msk rumsvarmt smör
- 1 krm salt
Gör så här:
- Finhacka chokladen och lägg den i en bunke.
- Koka precis upp grädde och honung.
- Häll blandningen över chokladen och låt den stå i ca 30 sekunder.
- Rör om tills det är en homogen blandning.
- Tillsätt det rumsvarma smöret och salt.
- Rör tills ganachen är mjuk och slät.
- Vill du smaksätta ganachen med lite kaffepulver, lakritspulver eller bärpulver rör du i detta på slutet.
- Låt ganachen stå i rumstemperatur tills den har fått en bredbar konsistens.
Detta kan ta allt från ett par timmar till över natten beroende på rumstemperatur, - Bred ganachen över kakan och dekorera med sockerkulor eller oxalis eller vad du har hemma.
Förslag på dekoration:
- sockerkulor
- krispkulor
- oxalis
- eller vad du har hemma
Kakan serveras rumstempererad.